03 toukokuuta 2014

Salla Simukka: Jäljellä / Toisaalla

Blogihiljaisuus on ohitse! Olen viimeisten kahden viikon aikana ehtinyt Ouluun, Helsinkiin ja Tampereelle, tehnyt töitä ja viettänyt vappua. Ensimmäinen opiskelijavappuni oli erittäin onnistunut, mutta epäkuvauksellinen. Julkaisukelpoista kuvamateriaalia on vähän, joten siirtykäämme vain suosiolla kirjojen pariin!


Luin jo pari viikkoa sitten Salla Simukan kirjaparin, jonka ensimmäinen osa on Jäljellä ja toinen osa Toisaalla. Ensinnäkin kirjojen julkaisutapa on hauska, sillä nämä kaksi kirjaa ovat yhdessä niteessä. En tiedä, onko tämä yleistäkin, mutta minä en ole koskaan aiemmin törmännyt tällä tavalla yhdessä julkaistuun kirjapariin. Lukisin mielelläni enemmänkin kirjoja pareittain!

Jäljellä ja Toisaalla muodostavat näppärän dystopiaparin. Kirjan päähenkilö Emmi ei ole vieläkään löytänyt lahjakkuusaluettaan ja päässyt kokemaan yhteenkuuluvuuden tunnetta oman ryhmänsä kanssa. 15-vuotiasta potentiaalia pidetään kummajaisena, ja Emmi tuntee olevansa hyljeksitty ihmettelyn kohde sekä koulussa että kotonaan. Emmi päättää karata kotoaan tunteakseen hetken aikaa itsensä arvokkaaksi, mutta kun hän herää piileskelypaikastaan, maailma on tyhjentynyt. Missään ei ole ihmisiä. Tampereen kadut ovat autiot, ja kotitalo on hylätty. Vai onko sittenkään?


Sarjan toisesta osasta en voi kertoa paljonkaan paljastamatta liikaa ensimmäisestä kirjasta. Samuel Järvi on 18-vuotias nörtti, joka saa työtarjouksen, josta on mahdoton kieltäytyä. Samuelin omatunto alkaa kuitenkin nopeasti kolkuttaa, ja tunteet saavat liikaa jalansijaa Samuelin työssä.
Toisaalla ei jatka suoraan Emmin tarinaa, mikä on loistava juttu, vaan sukeltaa Jäljellä-kirjan tarinaan toisesta näkökulmasta. Lukijalle selviää melkein heti, mitä Emmille oikeastaan tapahtui, mutta syyt ja taustat kuoriutuvat esiin hitaammin. Ja sehän on aina mielenkiintoisempaa: vastaus kysymykseen miksi.

Olen aina pitänyt Salla Simukan nuortenkirjoista. Simukka käsittelee suuria ja vaikeitakin teemoja helposti lähestyttävällä tavalla ja sopivalla vakavuudella. Hänen kirjoissaan ovat saaneet osansa niin yksinäisyys, homoseksuaalisuus, erilaisuus, ulkopuolisuus kuin uskontokin. Lisäksi Simukka rakentaa miellyttäviä henkilöhahmoja, joita ei voi kuin tsempata. Tämän kirjaparin jälkeen olen lukenut kaikki muut Simukan kirjat paitsi Lumikki-trilogian, jonka kimppuun täytynee hyökätä mahdollisimman pian.

Tämäkin kirjapari on taattua Simukkaa: vaivattomasti eteenpäin soljuvaa nuortenkirjallisuutta, johon on helppo samaistua. En liene enää nuortenkirjojen kohderyhmää, mutta minuun tämä nuorille suunnattu dystopia osui ja upposi. Kirja sijoittuu lähitulevaisuuteen, enkä lainkaan ihmettelisi, jos Simukka olisi osunut ihan nappiin tämän "ennustuksensa" kanssa.

En ole lukenut paljonkaan dystopioita, koska ne eivät koskaan ole kiehtoneet minua. Vuoden sisällä olen kuitenkin ihastunut sekä tähän Simukan visioon tulevaisuuden maailmasta että Johanna Sinisalon Auringon ydin -dystopiaan. Dystopiat ovat ehkä hiljalleen voittamassa minua puolelleen, enkä enää pelkää kiinnostua niistä. :D Ainakin Veronica Rothin Outolintu vaikuttaa tutustumisen arvoiselta.

Kirjat: Jäljellä / Toisaalla
Kirjailija: Salla Simukka
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2012
Sivuja: 222 / 233
♥♥♥
Omasta hyllystä.

2 kommenttia:

 1. Tämä duologia on kiinnostanut minua jo varmaan vuoden, mutta en ole vielä saanut kirjoja luetuksi. Tykkäsin Lumikki-trilogiasta ja tykkään myöskin dystopiasta. Tosin viime aikoina olen huomannut hieman kyllästymistä jälkimmäiseen, mutta lähinnä kyllästymiseni on kohdistunut kuluneisiin juonikuvioihin. Tämä kuitenkin kuulostaa jollakin tavalla raikkaalta ja miljöökin on tietysti entisenä tamperelaisena kiinnostava.

  Dystopioista suosittelen tutustumaan myös Leena Krohnin Hotel sapiensiin. Se on aika lyhyt, mutta herätti ainakin minussa paljon ajatuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä lukemaan tämän kirjaparin! Tekstissä on heikkoutensakin, se on välillä turhan suoraviivaista ja vähän naiivia, mutta kokonaisuus vetosi minuun. Dystopioiden kuluneista juonikuvioista en oikein osaa sanoa mitään, koska dystopiakokemukseni on niin hataraa, mutta kyllä tämä tarina minusta aika raikas oli, ja miljöö totta kai erittäin kiinnostava! :D

   Hotel Sapiens onkin lukulistallani, toivottavasti pääsen lukemaan sen mahdollisimman pian.

   Poista