12 kesäkuuta 2014

Minna Koskela, Heli Sutela ja Jarno Kantelinen: Anne ja Ellu lomamatkalla


Olin syömässä Oulun parhaassa kahvilassa Cafe Roosterissa (jos olette Oulussa päin, Rooster ja lohiburgeri on must!), kun hoksasin tämän Kumman kaa -sarjakuvan lehtihyllyssä. En ollut edes yksin, mutta päätin silti lukaista tämän lyhkäisen sarjakuvan kavereiden kanssa jutustelun lomassa. Enpä kyllä olisi paljoa menettänyt, jos olisin jättänyt tämän hyllyyn.

Kumman kaa on yksi lempparisarjoistani, koska siinä on yksinkertaisesti hulvattoman hauskaa, todellista aivot narikkaan -huumoria. Ihailen Minna Koskelan ja Heli Sutelan taitoa esittää kännisiä naisia. Roolisuoritukset eivät oikeasti voisi olla täydellisempiä. Sarja on huippu, mutta täytyy sanoa suoraan, että sarjakuva on aivan perseestä. Se näyttää siltä, että se on hutaistu vasemmalla kädellä kasaan 15 minuutissa. Annen ja Ellun piirroshahmoissa ei ole yhtään särmää, piirrosjälki on jotenkin suttuisen oloista, ja tarina on auttamattoman tylsä. Anne ja Ellu lähtevät Teneriffalle lomailemaan kaljat, kondomit, Vesalta lainattu kamera ja tuhat paria kenkiä mukanaan.

Eiväthän juonikuviot televisiosarjassakaan ole mitään älyttömän taidokkaita. Tarinat pyörivät Annen ja Ellun biletyksen ympärillä ja tutut hokemat ja asetelmat toistuvat jaksosta toiseen. Karismaattiset näyttelijät kuitenkin herättävät dialogin eloon ja eläytyvät rooleihinsa loistavasti, toisin kuin nämä Kantelisen lapsekkaat Anne ja Ellu -sarjakuvahahmot. Edes "kumman kaa...?"-kysymykset eivät naurattaneet tässä sarjakuvassa, vaikka ne nyt ovat taattua Kumman kaa -laatua. Lisäksi televisiossa Anne ja Ellu kohtaavat useinkin vastoinkäymisiä, mutta lomalla heille ei tapahtunut mitään jännää. Ei tapaturmaa, ei epätoivoisia iskuyrityksiä, ei mokailua allasbaarissa! Mitä tämä oikein on?

Kumman kaa -sarjakuvat saavat minun puolestani jäädä tähän yhteen tekeleeseen, mutta jos jatkoa seuraa, niin kakkososassa on ehdottomasti oltava enemmän Vesaa! Osasyy tämän tarinan pliisuuteen oli se, että Vesa esiintyi ehkä kahdella sivulla. Höh.

Myös Anni on tutustunut Annen ja Ellun lomakommelluksiin. Anniin sarjakuva puri vähän paremmin kuin minuun, mutta hänkin odotteli kaksikon eteen jotain takaiskua.

Kirja: Anne ja Ellu lomamatkalla
Tekijät: Minna Koskela, Heli Sutela ja Jarno Kantelinen (kuvitus)
Kustantaja: Annen ja Ellun tuotanto Oy
Julkaisuvuosi: 2014
Sivuja: 80
Sarjis löytyi Cafe Roosterin lehtihyllystä.


Le Masque Rougen kirjabingosta raksittuu tällä teoksella Sarjakuva.

2 kommenttia:

  1. Kiitos suorasanaisesta arviosta! :) Olen tykännyt tv-sarjasta kovasti ja miettinyt, miten Annen ja Ellun kommellukset mahtavat toimia kirjallisessa muodossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, ole hyvä vain! Minusta tämä oli kyllä aika epäonnistunut sarjakuva. Kaikki tutut jutut on vain siirretty sellaisenaan televisiosta sarjakuvaan, eikä se oikein toimi. Jotain uutta olisi pitänyt olla. Se mikä toimii telkkarissa, ei välttämättä toimi kirjan sivuilla.

      Poista